Лидерът на БСП Корнелия Нинова показа документи, от които става ясно,

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова показа документи, от които става ясно,
Коментари Харесай

Нинова показа документ: Паметникът на съветската армия е незаконно рязан!Съд за виновните

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели документи, от които излиза наяве, че демонтираните елементи от Паметника на руската войска са били нелегално рязани.

 

" Ето го доказателството за противозаконното рязане на Паметника на руската войска. Отговорност и съд за отговорните! ", написа Нинова, а в малко видео към поста си изясни, че става въпрос за предписание на Инспектората за запазване на културното завещание на Министерството на културата, издадено на 14 декември.

 

" Разпорежда на Областната шефка на София неотложно да спрат всички действия. Въпреки това тази жена и всички, забъркани в тази ситуация, не престават дейностите и лъжат общността, че имат всички нужни документи. Потвърди се нашата теза, че е нелегално разпарчатосването на паметника. Искаме отговорност и съд за отговорните! ", сподели още Нинова.

 

 

 

 мк

 

 

Както към този момент писахме, Министерството на културата е разпоредило на 14 декември неотложно да спре демонтирането на фигури от Паметника на Съветската войска. Главният контрольор към " Главна дирекция инспекторат по запазване на културното завещание Иван Цанов Генов е наредил на Областната администрация - област София неотложно да прекрати дейностите по паметника. Като съображение той е показал нарушаване на член 14, алинея 1 и 3 от Закона за културното завещание, както и по член 200д, предложение второ от Закона за културното завещание. 

 

Според Министерството на културата Областната администрация не е съгласувала демонтажа на фигурите със Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства, основан към министъра на културата през 2011 година Именно той като непрекъснато настоящ орган утвърждава всички оферти за монтаж, ремонт, пренасяне, ремонт и така нататък на всички монументи, които попадат под Закона за културното завещание. Както проличава от заповедта, тя е издадена на 14 декември и е за неотложно осъществяване, само че макар това рязането на фигури от Паметника на Съветската войска продължи и на 15 декември. 

 

Областната шефка Вяра Тодева не е предоставила тази заповед на съда, който принуди Областната администрация да покаже всички документи, свързани с решението за ремонт на паметника. 

Административният съд в София образува вчера второ административно дело по претенции за прекъсване на демонтажа на Паметника на Съветската войска. Според адвокати демонтажът на паметника е безусловно противозаконен и ще падне в съда. Какво обаче ще стане с към този момент демонтираните фигури и дали София няма да остане с обезглавените постаменти за години напред, никой не знае.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР